zaterdag 31 januari 2015

Goteborg!


De reis begint natuurlijk hier: op t station van Mellerud! Om 19.38u komt de trein die ons in 1u en 2min naar Göteborg gaat brengen! Jippiee!


Stefan maakt er ook een foto van!


Blij selfie, dus.Stefan wil ook wel op de foto. :)


Aangekomen in het hotel (fotos daarvan volgen bij daglicht) eten we dit. Ziet er niet zo lekker uit, maar was het wel! :) 


Hier zie je hoe mijn giraffensokken naar göteborg kijken. Yay het sneeuwt!

 Tijd voor ontbijt! Tot laterrr! 

vrijdag 23 januari 2015

Na de sneeuw... sneeuwruimen

Na de sneeuw, het sneeuwruimen om de oprit naar de garage vrij te maken. Met volle moed begonnen maar al snel gemerkt dat het best veel werk is.

Na een goed half uur hard sneeuwschuiven toch een mooi resultaat!
Nu alleen nog even uitzoeken welke buurman een tractor heeft om te ruimen :)

donderdag 22 januari 2015

Personnummer!

Yes! Het is zover! We hebben onze personnummers gekregen.
Straks meteen internet, tv en telefoon aanvragen. En een bankrekening. En een mobiele telefoonabonnement, natuurlijk. Wow! Het wordt nog wat. :)

woensdag 21 januari 2015

Sneeuw!

Eergister is het begonnen sneeuwen, maar vanacht is het meeste gevallen. Het is nog steeds niet veel, als ik mijn collegae moet geloven valt er met enige regelmaat toch behoorlijk wat meer. (Lees: Wendy kreeg alle horrorverhalen over 21 februari 2010 te horen, de dag dat het 3 meter sneeuwde en iedereen ingesneeuwd raakte...) Maar met 15cm ben ik al heel blij! Ik geniet ontzettend van het uitzicht op witte weilanden en de witte daken in de stad. Bovendien komt het de lichtintensiteit ten goede, wat te merken is. Na een beetje sneeuw is de gemiddelde Zweed 3 graden vrolijker. Weg met de winterdepressies!
We moeten overigens ook dringend een slee kopen; buiten Mellerud schijnt een prima 'pulkabacke' (= letterlijk sleehelling) te zijn. Die gaan we testen!!

Nou. Dat was het. Hieronder volgen wat -donkere- foto's van vanochtend en gisteravond.
We beginnen met een raadsel. Hoe weet je 's avonds bij thuiskomst of de postbode is geweest,
zónder in de brievenbus te kijken?
Yes. De postbode is lui en rijdt met zijn auto langs de brievenbus.. ..zie bandensporen op de stoep.
Werkt wel alleen als er sneeuw ligt en Wendy de stoep niet goed heeft schoongeschept. :')
Compleet irrelevant bij de rest van deze blog:
Wendy drinkt de hele dag thee.
Of koffie. Maar dit is toch echt een
(veel te blije) thee-selfie.


Vanochtend werd op het marktplein druk sneeuw verzameld. Wat een mooie berg is het al!

Dit had een mooie foto kunnen zijn.
Als ik hem niet met mijn telefoon had gemaakt. :-P

Sneeuwschoenen :)

  
En zo schiep zij al scheppend een weg door de sneeuw.

Toen ik thuis kwam had de sneeuwschuiver mijn hele pad verpest, door
alle sneeuw van de weg op onze stoep te schuiven. Bedankt. Na flink scheppen
toch weer een soort van pad. Zoals je een beetje ziet, zijn wij nagenoeg de enige
in de straat die deze moeite überhaupt nog doen. Die ijver is vast van voorbijgaande aard.
Ik zet een expectatief beleid in. Kom maar terug als het over drie weken niet over is.
    

zondag 18 januari 2015

Zondag

Vandaag hebben we wat rondgereden en gewandeld. Steeds weer komen we op nieuwe mooie plekjes terecht; zoals hier op de foto. 

vrijdag 16 januari 2015

Bedankt!

Zojuist op het marktplein kregen we onderstaande tulpen. Afkomstig van de asielzoekers uit Syrië, waarvan er zo'n 120 in een (tijdelijk gesloten) hotel in Mellerud verblijven. Om iedereen in Zweden te bedanken voor het hartelijke welkom, werd deze actie bedacht. Ain't it cute?

Glad!

Dat sneeuw smelt en dan weer aanvriest is hier nogal normaal.. ..vooral in een winter als deze. Het is eigenlijk veel te warm.
Zo ook vanochtend: alles was één grote ijsbaan (zoals te zien op de foto, die eigenlijk van vanmiddag is, toen het meeste alweer weggesmolten was). Dus.. Stefan heeft zijn vrije dag zeer nuttig besteed en onderstaande gevallen aangeschaft. In Nederland hebben we ze ook wel eens gezien.. ..maar hier is het een soort eerste levensbehoefte geworden. :)


Onze eerste werkweek

Maandag 12 januari was het eindelijk zo ver! Voorbij met vakantie vieren en hóp, aan het werk! Voor Stefan was het al vroeg dag, want hij begon zijn eerste week met een tripje en werd om 7uur al thuis opgehaald.
Maandag t/m donderdag verbleef hij op de testlocatie van Bonnier, in Arvika. Zoals je NIET ziet op de kaart hiernaast is dat een goede 2 uur rijden... Google-maps onderschat de reistijd in Zweden namelijk nogal.. ..en als er dan ook nog eens sneeuw ligt, wijk het helemaal flink af. Daarbij komt ook nog eens de noodstop die onderweg gemaakt moest worden, omdat er vrolijk en blij een hert voor de auto sprong. Gelukkig zat er een Zweed achter het stuur; niet alleen omdat die een prima reactievermogen heeft en op tijd tot stilstand kwam.. maar ook omdat Stefan zelf minimaal 3,5 uur over dezelfde rit had gedaan. ;-))

Aangekomen in Arvika heeft Stefan overdag héél hard gewerkt (op zijn Zweeds, welliswaar) en 's avonds ontspannen in het stadshotel. Niet iedere dag, want woensdag werd hij door een collega uit Arvika meegenomen op een heel ander soort excursie. Na het eten ging hij in donker op wolvensafari! De betreffende collega en zijn familie zijn namelijk in het bezit van een stukje land (slechts zo'n 40.000 hectare), alwaar zij dergelijke safari's organiseren voor toeristen. Helaas heeft Stefan, ondanks de geavanceerde apparatuur en het feit dat ze recent veel gezien waren in hetzelfde stukje bos.. géén wolven gespot.. Wel zag hij veel sporen, kreeg hij veel uitleg en heeft hij kunnen genieten van een kampvuur met grilworstjes. :)

Stefan werkweek eindigde op donderdag... Per ongeluk kwam hij erachter dat hij vandaag vrij zou zijn. Hij informeerde naar de tijd waarop hij verwacht zou worden op kantoor deze vrijdag.. ..en kreeg toen (pas) te horen: 'als je 4 dagen op hotel bent geweest, heb je natuurlijk de vrijdag vrij'.. CHILL! (Want zo kon hij mooi veel klusjes doen in huis :P)

Wendy's werkweek begon gelukkig niet zo vroeg als die van Stefan.. en gaat voor jullie een stuk interessanter zijn.. niet omdat ze zoveel meer te vertellen heeft, maar vooral omdat zij wél foto's maakt. :)) Filmpjes tellen namelijk niet. Die maakte Stefan wel maar kunnen niet op onze blog.

Zoals te zien op de fotos hiernaast, is het in Zweden gebruikelijk dat al het zorgpersoneel in dienstkleding loopt. Wit of blauw; je mag zelf kiezen. In het ziekenhuis is er vaak wel een onderscheid, dan is wit voor dokters, wit met blauwe broek voor verplegend personeel, helemaal blauw voor ander ondersteunend personeel, etc. Maargoed. Wendy ging voor blauw.. :) Met name omdat het wit al op was. :')
Zoals je kunt zien, waren m'n oer-Hollandse Zweedse klompen ook van de partij.Wendy's hele werkweek stond in het teken van bureaucratie, eigenlijk. We hebben namelijk 2 weken geleden ons Personnummer aangevraagd, maar wachten nog op de toewijzing. En nu blijkt dat zonder personnummer geen inloggegevens kunnen worden geregeld. Dus, Wendy kan nog in geen enkel systeem. Inloggegevens lenen gaat ook niet, want 2x ingelogd zijn, lukt niet. Zodoende kon ze de hele week alleen maar meekijken met iedereen. De artsen, de verpleegkundigen, het lab, de gespecialiseerd verpleegkundigen (astma, hart en diabetes).. ..en niet te vergeten de fysiotherapeuten. Dat laatste was vooral boeiend, want hun werk is nog wel het meest afwijkend van het Nederlandse. De fysiotherapeuten hier behandelen bijzonder weinig en doen meer aan advisering, training en niet te vergeten "therapieën" zoals acupunctuur en mindfullness. De meningen daarover zijn natuurlijk nogal verdeeld en de bewijslast vanuit onderzoek nogal beperkt. Maar wat maakt het uit? Zolang het de patiënten helpt (..en ze niet op mijn spreekuur verschijnen. ;))

Gelukkig zijn er nog een paar dingen waarvoor geen computersysteem nodig is.. ...zoals mensen doodverklaren op locatie; want daarbij vul je nog ouderwets alles in op papier. Op woensdagmiddag kwam er een telefoontje van de politie, met de vraag of er iemand kon komen helpen met een 'osäker dödsfall' - een onbekende doodsoorzaak. Omdat iedereen druk was en Wendy nog steeds niet kon inloggen, ging zij het wel regelen. Samen met een verpleegkundige nam ze de bedrijfsauto (met alcoholslot, want je weet maar nooit..??) naar en klein dorpje op het platteland. Daar aangekomen werden we opgewacht door de politie. Bij aankomst stapten de twee minstens 1,9m lange agentes uit en leidde ons het huisje in. Het huisje was een waanzinnig klein, oud en schattig opahuisje. De keuken was waarschijnlijk zo'n 6m² groot en had een ouderwetse houtgestookte kachel/oven/fornuis. Verder was er een mini-woonkamer en mini-slaapkamer. Een badkamer niet eens te vinden. Overal waren oude-opa-spulletjes, maar alles netjes op orde en op zijn plaats.
In bed troffen we de oude meneer, overleden in zijn slaap en in de keuken een (hiernaast/boven afgebeelde) kalender. Dit alles gebeurde op 14 janauri en zoals te zien overleed de meneer vermoedelijk op de 7e 's avonds (details kunnen nu door eenieder zelf ingevuld worden, want deze werden gezien het jonge lezerspubliek niet door mij beschreven).

Donderdag was een super leuke dag, omdat Wendy de hele dag baby's mocht onderzoeken op de kinder-huisartsenpraktijk. Eigenlijk het equivalent van het Nederlandse consultatiebureau. :)

Verder hebben we nog een paar andere foto's uit de praktijk voor jullie.. allen typisch Zweeds te noemen:
Het afval-systeem. Alles heeft een plekje.. en de
bak met 'overig' afval net als de oud-papier bak
staan nog niet eens op de foto.
Koffie. Lekkere koffie, met versgemalen bonen!
Erg Zweeds, enerzijds omdat Zweden überhaupt
veel koffie drinken, anderzijds omdat we zowaar
gewoon tijd hebben voor koffie in de praktijk.Adviezen die op de kinder-kamer hangen: "lang slapen geeft heerlijke
dromen", "groente en fruit geven kleur" en "water drinken en bewegen
zijn goed voor het lichaam".

En precies tegen al deze super goede adviezen in, sloten wij vandaag om 15.00uur onze werkdag af met een zeer ongezond chocolade-notentaartje met slagroom. Om de schade te beperken hebben we hem wel gedeeld. :)zaterdag 10 januari 2015

Rustig dagje

Vandaag sneeuwde het de hele ochtend. Dit was dan ook een prima reden om lang in bed te blijven. We hebben ook 's middags niet zoveel gedaan; een beetje rondgereden in de sneeuw (zie onder) en boodschappen gedaan. We hebben lekker gekookt en gegeten en gaan vanavond een film kijken in bed. Het stormt buiten! Flink! Weeralarm 2; wat dat ook moge betekenen. ;) 

donderdag 8 januari 2015

Kattreklamen!

Er is een tv-reclame met katten, waar we blij van worden. Klik hier om hem te bekijken. :)

Wandelen

Wij vermaken ons wel; vandaag hebben we lekker gewandeld.. tot het tijd was voor lunch.. en straks gaan we lekker zwemmen!  Zie hier Stefan en het meer:


Het meer was een beetje bevroren:Overigens was er ook 4G bereik.. met een prima snelheid om te kunnen Facetime'en met Jeroen. In the middle of nowhere:


Voor de nerds onder ons:
De snelheid van het mobiel internet aldaar:                                         En thuis (helaas):

We kunnen niet wachten op internet thuis!

---------------------------------
Speciaal voor Mona; hieronder het google-plaatje van het zwembad in Mellerud:

Het is een klein zwembad.. 25 meter.. maar het is lekker warm en het heeft (zoals eigenlijk altijd in Zweden) een sauna, stoombad, bubbelbad.. <3
Wendy blij, dus.

Voor ongeveer €200,- kun je met het hele gezin (max. 5 personen, though) een heel jaar onbeperkt zwemmen. Lekker! Wendy kan voortaan 's ochtends vóór het werk nog gaan.. want het bad opent op woensdag en vrijdag gewoon om 6.00uur.

woensdag 7 januari 2015

Sneeuw!!


We werden wakker in een wit Mellerud.. Als goede buren maken we de stoep vrij.. ..maar natuurlijk vooral ook onze eigen oprit. Na dat harde werken hadden we natuurlijk iets lekkers verdiend! :)
Verder zijn we op verkenning gegaan in Åmål.. weinig te doen. Maar ja, het is dan ook bekend van de film die gaat over hoe f*cking saai het is, in Åmål.. Een gewaarschuwd mens telt voor twee... (en voor de Vlamingen: "een gewaarschuwd man is er twee waard".. aldus Stefan).maandag 5 januari 2015

Logeerkamer

Ook de logeerkamer begint er wat gezelliger uit te zien! Nu de rest van onze meubels nog, en dan kunnen jullie komen logeren! Hopelijk komt de verhuiswagen snel! 

Koude voeten?

We zien ze overal: sokken en/of handschoenen met een verwarmingselement erin. Geniaal voor mensen die áltijd koude voeten hebben, zoals Wendy. :)

zondag 4 januari 2015

Elanden?

We wonen nu al een week in Zweden en hebben nog steeds geen eland gezien. Hoe kán zoiets?!” - Wendy

Crimineel

Stefan vertelt: "ik heb vanacht gedroomd dat de katten knakworstjes uit de koelkast hadden gestolen en opaten". Twee seconde later bewijs Findel dat ze het ook écht van plan is. ("Zou ik 'm uit z'n scharnieren kunnen liften?")

vrijdag 2 januari 2015

Frontline

Wij leren bij!
De poezen moeten binnenkort hun frontline (ontvlooiing) krijgen, dus wij naar de dierenwinkel. Helaas! Dit soort dingen koop je niet in de dierenwinkel, maar 'gewoon' in de apotheek. Ja, gewoon de mensen-apotheek. :)