donderdag 30 april 2015

Valborgsafton!

Vandaag is het 30 april: valborgsafton! We vieren dat het ein-de-lijk een beetje licht is, ook nog na 17.00u 's middags. Prima reden voor feestje, toch? Weg met de winter en tijd voor de lente! <3
Het valborgsfeest is pas 's avonds, met kampvuren, muziek, vuurwerk. Maar vandaag ontdekte we vanaf de bank al meteen een prachtige dubbele regenboog. Zie alhier:

Om deze beter te kunnen fotograferen, wilde Stefan naar het meer rijden. Maar zoals het regenbogen betaamd, regent het meestal wanneer ze te zien zijn. Hier stonden we dus:


Een van de foto's die Stefan met de camera heeft genomen:'s Avonds zijn we naar Dals Rostock gereden. Daar schijnt toch echt het beste feest. We waren vroeg, dus het was nog rustig.. ...maar we zijn ook niet lang gebleven want Stefan had geen jas aan, dus bevroor. De lente mag dan wel begonnen zijn, 's avonds voelt het nog echt winters.

 Wat wel opvallend was, was dat alle kindjes gehoorbescherming op hadden. Heel gewoon hier in Zweden. Netjes hoor :)woensdag 29 april 2015

Vitsippor

Nu ga ik jullie iets leren. Dus let op. Het is een waar begrip, hier in Zweden.. ..dus wellicht heb je er ooit nog iets aan.  Het gaat over de Vitsippor!!
Voordat ik hierover meer vertel, moet je het volgende weten. Zweden kennen bloemennamen. En nier een paar, zoals ik, maar echt veel. En als je als Zweedse weinig van bloemen weet, is dat eigenlijk een beetje beschamend.
Zweden om bloemennamen vragen is dan ook altijd spannend; óf het pakt goed uit en ze vertellen vol trots alles dat ze weten over het bloemetje waar je zojuist naar hebt gewezen.. ...óf niet, dus. In dat laatste geval levert het vaak een beetje een gênante situatie, waar de goede sfeer meteen vervlogen is, de Zweed zich staat te schamen en je jezelf afvraagt waarom je het eigenlijk vroeg.
Enfin. Vitsippor zijn bloemetjes, zoals je mogelijk al kon raden. Maar niet zomaar bloemetjes. Ze zijn wit, schattig en groeien op schaduwrijke bosgrond, midden tussen de bomen. In een zonnig weiland zul je ze niet zien. Maar die hebben we hier dan ook niet zoveel.
De Vitsippor zijn hier een waar begrip. Ze staan voor mooi weer en lente. Iets waar alle Zweden vanaf februari met smart op zitten te wachten. Het is dan ook ongeveer vanaf februari dat mijn patiënten er al over begonnen, die Vitsippor. Of ik het kende? Dat het niet lang meer zou duren. Dat het prachtige landschappen opleverde. Enzovoorts.
Nou mensen. Aanschouw hier mijn foto van Vitsippor. Al vanaf februari heb ik erop gewacht; maar half april konden we dan toch de eerste aanschouwen!


dinsdag 28 april 2015

maandag 27 april 2015

Reddingsactie

Vanuit de veranda zag ik de kattenmonsters met iets spelen. Even checken wat het slachtoffer nu weer is...
...en redden van de kattendood; natuurlijk.

zaterdag 18 april 2015

Mellerud

Niet iedereen heeft het naar zijn zin in het mooie Mellerud:


zondag 12 april 2015

Golfbaan

Op dit moment zitten we lekker te genieten van een taartje en een koffie, in het zonnetje achter glas. Het is mooi weer; maar buiten waait het stiekem heel hard. Ideaal dus, dit plekje :) 

Ikea!

Gisteren gingen we naar het winkelcemtrum bij IKEA, omdat daar een groot tuincentrum is. Doel: plantjes kopen! Maar eerst 'even' bij IKEA kijken natuurlijk.
We hadden niets nodig, dus toen we de IKEA uit kwamen hadden we zoveel spulletjes dat er geen plantjes meer in de auto pasten. Zoals gewoonlijk. 
Wat hebben we gekocht? Een BBQ, een hangmat en dit leuke rekje voor kruidenplantjes. Die kochten we 's avonds in de supermarkt. :)


Stefan gaf de kruiden allemaal een huisje:


donderdag 9 april 2015

Vandaag

Hier is mijn blije hoofd in de zon. Lekker in de tuin, om 18.00u! Met zonder jas! Nu nog een wijntje en t is perfect! ;)


Ik kijk uit op de tractor die het veld ploegt en de 17362949 meeuwen die daarvan héél blij worden!


Findel is er ook bij:


Sam ook, maar die wil alleen maar kopjes geven en aaitjes krijgen. Zeker niet poseren voor de foto!